Noorwegen – Deel 1

“Here I am at North Cape – at the very edge of civilisation – and I can say that my hunger for knowledge is satisfied. Now I can travel home content if God permits”.

Dat waren Franceso Negri’s woorden toen hij als eerste toerist op de Noordkaap kwam. Hoewel het bezoeken van het eiland je echt het gevoel geeft alsof je het einde van de beschaving op zoekt, had de kaap nog een ander effect op mij. Ik wil nu nog dichter bij de Noordpool komen!

Er zijn meerdere manieren om op de Noordkaap te geraken, maar wij vonden een 2687km lange bootreis langs de kust van Noorwegen wel een comfortabele manier om er te komen. Nu viel het comfort aan boord van de MS Lofoten wel iets tegen. Onze hut bevond zich in het diepste gat van de boot en het bed was nog net zo groot als in 1964, toen het schip werd gebouwd. Hierdoor stootte ik elke avond mijn voeten tegen datgene wat door moest gaan voor de kledingkast. Overigens was dat ook meteen de charme van de reis. De oude dame is een sfeervolle boot waarop je snel alle 100 gezichten herkent en jouw reis een stuk gezelliger maakt dan bijvoorbeeld aan boord van een van de grote moderne schepen met plek voor 400 gasten.

View over Bergen from Floibanen Peter Maris Natuurfotografie
Uitzicht over Bergen

Onze reis start in Bergen, de plek waar het altijd regent. Nu kan ik dit niet tegenspreken, want we hadden ook wat regen. Overigens was het echt een zielig klein buitje. De rest van onze dagen in bergen zijn warm…25 graden, terwijl onze tas vol zit met warme kleding omdat we naar het hoge noorden gaan.

Bergen Noorwegen 25 graden Peter Maris Natuurfotografie
25 graden in Bergen

In bergen breng je natuurlijk een bezoek aan Bryggen; de oude wijk met mooie houten pakhuizen. Maar wat mij eigenlijk het meeste bijbleef van deze wijk was een winkeltje genaamd de Fur Shop. Heel de winkel hing vol met vossen-, zeehonden-, ijsberen- en rendierhuiden. Stuk voor stuk dieren die ik voor de lens wil hebben. Noren jagen ook nog op walvissen. Hun cultuur is anders, maar het geeft je wel een raar gevoel als je door zo’n winkel loopt.

Fur Shop Bergen Peter Maris Natuurfotografie
The Fur Shop

Vanaf Bergen bracht de MS Lofoten ons naar de Lofoten eilanden waar wij een week doorbrachten in een rorbuer. De originele Hutrigruten reis is een trip van 6 dagen naar Kirkenes, waar de boot keert en terug vaart naar Bergen. Maar wij zagen het niet geheel zitten om 6 dagen achter elkaar op een schip te zitten. Daarom maakten wij een stop op de Lofoten, een plek die je volgens de boeken niet mag missen.

Hurtigruten MS Lofoten Peter Maris Natuurfotografie
MS Lofoten bracht ons naar de Lofoten

Maar voordat wij daar waren hebben we eerst nog prachtige plaatsen aangedaan zoals het Geirangerfjord met de beroemde waterval de zeven gezusters, Trondheim met de Nidaros kathedraal, de mooiste vuurtoren van Noorwegen en natuurlijk de poolcirkel. Maar dat kun je niet fotograferen, het is namelijk geen ding. Als je wakker wordt op de ochtend dat je over de poolcirkel bent gevaren, ja je leest het goed, ik lag gewoon te slapen, zie je echter wel het verschil in het landschap. Het is moeilijk uit te leggen, je moet het eigenlijk gewoon ervaren.
En omdat plaatjes meer zeggen dan woorden hierbij een hele reeks van het eerste gedeelte van onze reis. In een volgend blog komen we aan op de Lofoten.

Zeven gezusters geiranger Peter Maris Natuurfotografie
Zeven gezusters waterval, Geiranger.


Hurtigruten view Peter Maris Natuurfotografie
Uitzicht vanaf de boot


Storm aan de horizon Peter Maris Natuurfotografie
Storm aan de horizon


Nidaros cathedral Peter Maris Natuurfotografie
Nidaros kathedraal in Trondheim


The Wharves Trondheim Peter Maris Natuurfotografie
The Wharves, Trondheim


Kjeungskjær Lighthouse Peter Maris Natuurfotografie
Kjeungskjær de mooiste vuurtoren van Noorwegen


Vuurtoren noorwegen Peter Maris Natuurfotografie
Laatste vuurtoren voor de oversteek naar de Lofoten


Hurtrigruten Lofoten Peter Maris Natuurfotografie
De karaktiristieke kust van de Lofoten

10 gedachten over “Noorwegen – Deel 1

 1. Peter, doordat jullie die reis hebben gemaakt kunnen wij nu mee genieten.

  In deze serie springen vooral de foto’s van: Storm aan de horizon en Kjeungskjær de mooiste vuurtoren van Noorwegen er zeker uit. Wow.

  gr. bas

 2. Hoi Peter,
  Wat leuk om dit te zien. Ik ben zelf jaren geleden in Bergen geweest en ik zie veel bekende plekken.
  (uitzichtpunt, Bryggen), Wij hebben toen een tocht van Bergen naar Flam gemaakt, door de Sognefjord.
  Jouw fjord foto doet mij daar weer aan denken.
  Noorwegen is een prachtig land..dat zie ik hier wel weer.
  Jij bent nog verder naar het Noorden gegaan, dus ik ben benieuwd wat er nog volgt.
  groetjes Ghita

 3. Enkele jaren geleden heb ik deze reis ook gemaakt met de “Richard Width ” een schitterende reis, het is een onvergetelijk iets.
  Mooie foto’s Peter.

  Volgens mij hebben wij nog meer gemeen, kijk maar eens op mijn website 🙂
  Groet,
  Klaas

 4. Bedankt voor de reacties allemaal. Ik moet nog wat meer schrijven over Noorwegen is er beetje bij ingeschoten. Maar Klaas maak je buik maar nat: Richard With komt er nog aan. Net over je site heen geweest, zo te zien komen we elkaar nog wel tegen in de duinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s