Ijsberen – polar bears

Polar bear on sea ice
Polar bear (Ursus maritimus) on sea ice.

Turend door de verrekijker scan ik het pakijs tot aan de horizon. Als ik naar links kijk zie ik dat de middernachtzon al weer begint te stijgen, een nieuwe dag is begonnen. Ik ben op zoek naar gele stipjes in het landschap, en het liefst een geel bewegend stipje. Er is genoeg vies geelachtig ijs dat je doet denken dat je hem hebt gevonden, maar in werkelijkheid kan het uren duren voordat je een ijsbeer spot.
We varen nu op 81.4 graden noorderbreedte en hopen snel een beer te vinden. De middernachtzon geeft prachtig licht, een mooi geschenk na een dag mist en bewolking.

De deur achter me gaat open en Pete roept dat de schipper iets naar links moet sturen, we hebben een beer. Na een half uur merken we dat hij een prooi heeft en rustig zit te genieten van zijn ontbijt. We komen nu eindelijk in bereik van onze telelenzen en er wordt besloten om iedereen wakker te maken. De beer blijft en we maken goede kans. Binnen 15min is de rustige stilte waarin we ons bevonden veranderd in een druk geroezemoes van fotograferen. Half slapend staat iedereen op dek en sluiters ratelen in de nacht.

Polar bear (Ursus maritimus) sleeping on the sea ice
Polar bear (Ursus maritimus) sleeping on the sea ice

Wanneer de beer afdruipt om na zijn maaltijd een stukje verderop te gaan liggen langs de waterkant gaat onze boot ook in zijn achteruit. Al snel horen we dat er een zodiac te water gaat en we dichterbij gaan kijken om het begeerlijke lage standpunt te krijgen waar elke fotograaf van droomt. Om snel te handelen gaat er maar 1 zodiac te water waar iedereen in gaat. Geen tassen, 1 camera en neem genoeg kaartjes mee is het advies.

Het begint te sneeuwen als we dichterbij komen en je merkt dat iedereen gespannen is. Om en om zie je fotografen instellingen checken en langzaam aan in positie schuiven, klaar voor actie. Wanneer Chris de zodiac om de hoek draait doemt daar de beer op. De sluiters overstemmen de motor van de zodiac wanneer het grote mannetje ons recht aankijkt.

Langzaam staat hij op en loopt hij richting de boot, nieuwsgierig kijkt de ijsbeer om zich heen en neemt hij onze geuren tot zich. Zo dichtbij realiseer je pas echt hoe groot ijsberen zijn. Hij gunt ons nog een blik en draait zich dan om, terug naar bed. We drijven misschien op het water als een grote zeehond, maar we zijn het niet.
Terwijl de zodiac in zijn achteruit wegvaart kijk ik snel naar wat foto’s en realiseer ik me dat ik er nog maar 9 over heb. Pete had nog gezegd neem genoeg kaartjes mee…

Polar bear (Ursus maritimus) on the sea ice.
Polar bear (Ursus maritimus) on the sea ice.
Polar bear (Ursus maritimus) on the sea ice.
Polar bear (Ursus maritimus) on the sea ice.
Polar bear (Ursus maritimus) close-up.
Polar bear (Ursus maritimus) close-up.

Binnenkort meer ijsbeer foto’s op mijn website.

16 gedachten over “Ijsberen – polar bears

  1. Hoi Peter,
    wat een geweldige ervaring, oog in oog met een ijsbeer.
    Lijkt me ook wel spannend, het zijn toch geen lievertjes.
    De foto’s zijn echt prachtig.
    groetjes Ghita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s