Walrussen

Walrus (Odobenus rosmarus) op het strand. Spitsbergen.
Walrus (Odobenus rosmarus) op het strand. Spitsbergen.

Log, zwaar en omringd door een zware vieze geur laat de walrus een diepe indruk op je achter. De mannetjes bestaan uit een ton blubber waar zelfs een ijsbeer geen raad mee weet, en om eerlijk te zijn wist ik ook niet goed wat ik er mee aan moest.
Bij walrussen in het poolgebied moet ik altijd denken aan de foto’s van Paul Nicklen. Maar de kans dat je zelf een walrus op een ijsschots vindt en je dan ook nog eens de zodiac er recht naast kan parkeren is natuurlijk wel heel erg klein.

Na ons avontuur met de walvissen zette de MS Origo koers naar een bekende walrus landing. Het gaf ons precies genoeg tijd om even een paar uurtjes te slapen en de batterijen op te laden voor we ons in het volgende avontuur zouden storten.

Kudde walrussen (Odobenus rosmarus).
Kudde walrussen (Odobenus rosmarus).

Van een afstand zijn de walrussen al goed te zien. Een grote bruine massa aan zwaarlijvige dieren ligt op het strand, wachtend op ons. Ijsberen zijn dieren die solitair leven en daardoor eenvoudig te isoleren op een foto. Less is more en bij ijsberen werkt dat goed. Maar walrussen leven in een kolonie. Een grote hoop blubber die bijna niet beweegt. Hier geldt alleen more is more.

Walrus (Odobenus rosmarus) kolonie.
Walrus (Odobenus rosmarus) kolonie.

Het meest opvallende bij walrussen zijn hun slagtanden en het hoofd dat in verhouding tot het lichaam niet erg groot is. En snel focus je je dan ook op dit soort details want walrussen zijn niet actief op land. Na uren in het water gefoerageerd te hebben op schelpen en andere ongewervelde bodemdieren komen ze op het land om te rusten en hun eten te verteren. Soms is er wat onenigheid in de groep en kun je dat kleine actiemoment meepakken dat iemand zijn onvrede toont.

Walrus (Odobenus rosmarus)
Walrus (Odobenus rosmarus)

Op het land heb je medelijden met het dier, zo log en zwaar beweegt het zich voort. Maar in het water zijn de walrussen vertrouwd. Ze worden nieuwsgieriger en benaderen je als je langs de waterrand gaat liggen. Nu zie je opeens een dier met een gewicht van een ton dat snel beweegt en hele leuke kenmerken toont.

Walrus (Odobenus rosmarus) in het water.
Walrus (Odobenus rosmarus) in het water.
Walrus (Odobenus rosmarus) in het water.
Walrus (Odobenus rosmarus) in het water.

11 gedachten over “Walrussen

 1. Dat heb je knap gedaan om van een hoopje blubber zulke mooie foto’s te maken 🙂
  Ik begrijp de “more is more”, maar je foto’s van de enkele walrus vind ik echt wel mooier om te zien dat zo’n grote kolonie.

  Ragscherpe platen weer gemaakt Peet, heel mooi.

  Gr, Carl

  PS Groothoekfoto’s van Paul Knicklen zien er ook echt gaaf uit.

 2. t Is inderdaad een wat ‘ingewikkeld’ dier….zo’n vormeloos rond geval waar dan wel weer twee enorm scherpe prikkers uitkomen.
  Zeker geen schoothondjes (als is het maar omdat je daar heel plast van zou worden), maar om er nu serieus bang voor te zijn…

  Ik vind het een mooie serie geworden.
  Ze zijn duidelijk in hun element en je laat hier heel mooi de walrus ‘as is’ zien….lekker lui met z’n allen en mooi close, zodat je die enorme tanden kunt zien.
  En de snorharen natuurlijk, waarmee ze driehoeken van cirkels kunnen onderscheiden., maar dat had ik je al eens verteled geloof ik 😀

  Grtz,
  Roeselien

  1. Ja die snorharen had ik onthouden. Wist je dat zelfs de meest krachtige kus ter wereld hebben. Ze zuigen de hersenen van een zeehond zo uit de schedel volgens onze gids. En hoewel ze er niet eng uit zien staan ze er om bekend om af en toe een zodiac lek te prikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s