
De koude wind bijt dwars door mijn kleding heen en ik trek de rand van mijn jas wat hoger. De winter meldt zich in de duinen en het is goed te voelen. Had ik toch maar wat thermo ondergoed aangetrokken denk ik bij mezelf als ik doorstap om warmer te worden. Op zo’n moment benijd ik de reeën en damherten om hun warme vacht.

De dikke vacht van een damhert biedt genoeg bescherming tegen kou en vocht. Herten slapen in de winter gewoon op de sneeuw en na een flinke sneeuwbui zie je hen rondlopen met een prachtig wit dekentje. Toch lijkt het de herten niet te deren. Van een afstand lijkt de vacht van het hert op ons eigen haar: dikke draden die op elkaar liggen.

Kijk je van iets dichterbij, dan zie je dat onder die dikke draden een heel compacte deken zit van dunner haar die het damhert warm en droog houdt. De ondervacht bevat dikke haren gevuld met lucht, die als isolatielaag functioneert. De laag van haar dichter bij de huid is fijner van structuur en waterafstotend.

Benieuwd hoe ik deze foto’s gemaakt heb? Houd mijn blog dan in de gaten!
Hoi Peet,
Fraai en informatief stukkie hoor met de bijbehorende beelden!
Peter
Nou Peter dit had ik echt niet geweten als jij het niet had gepublieseert.
Hallo peet,
Mooi informatief blogje over de Damhertenvacht. met daaarbij fraaie bij passende foto’s.
Gr,
Remco
Mooi informatief stuk Peter. De macro beelden zijn ook lekker scherp. Mooi om de vacht van zo dichtbij te zien.
Gr, Carl
Prachtige fotos, ,groetje en fyne dag uit Belgie met zonetje
Interessante blog met info over de damhertenvacht. Dit wist ik dus niet.
Hebben reeën zo’n zelfde vacht?
Ja zover ik weet wel, de vacht van een ree is volgens mij wel beter geïsoleerd. Een reeën slaapplaats is niks meer dan een deuk in de sneeuw. Terwijl bij damherten de sneeuw wegsmelt.
Mooie foto wat een lekkere koude sfeer oproept. Het zou zo maar de poolstreek kunnen zijn.