Roots en de damherten van Zandvoort

Lezersbrieven Roots Peter Maris Natuurfotografie
Foto's in Roots

In het oktober nummer van Roots stond een artikel over de damherten van de Amsterdamse waterleidingduinen. Leuk stuk over de biologie van het hert en met een klein gedeelte over het damherten dilemma dat de bollenstreek zo bezig houdt. Ik had een reactie gestuurd aan de auteur Paul Böhre en er ontstond een leuke mailwisseling over de damherten en hun toekomst. In mijn laatste e-mail had ik foto’s bijgevoegd van een ‘overlast’ situatie met damherten en wat foto’s van hoe de overlast wordt beperkt met behulp van het hek dat damherten moet weren.

In de Roots van januari 2012 staan fragmenten van onze mailcorrespondentie bij de ingezonden brieven samen met de foto’s die ik had gestuurd. Roots had mij al op de hoogte gebracht dat ze onze mailcorrespondentie zouden publiceren, maar niets vermeld over de foto’s. Leuke verrassing zo aan het einde van het jaar. Hieronder de foto’s op een groter formaat inclusief verklarende tekst.

Hek tussen waterleidingduinen en Zandvoort Peter Maris Natuurfotografie
Hek tussen waterleidingduinen en Zandvoort

Als kleine jongen heb ik Jurassic Park onwijs vaak gekeken. De video heb ik compleet grijs gedraaid. Voor de jonge lezers onder ons; video kwam voor de DVD en daarom huur je DVD’s nog steeds bij de VIDEOtheek. Ik krijg altijd een Jurassic Park gevoel als ik bij Zandvoort naar binnen ga. De automatische schuifdeur van grote stalen profielen die je moet openmaken met die grote ronde rode knop…ik krijg gewoon het gevoel dat Steven Spielberg over mijn schouder meekijkt.

Het hek dat Zandvoort moet beschermen tegen het grote kwaad in de duinen, de damherten, wekt al net zo’n gevoel op. Er loopt een strak kaal gemaaide lijn door het landschap met een zwaar hek die als dikke streep van Bentveld tot aan zee loopt. Tot hier en niet verder. Een typisch Hollands natuurbeeld. Ja wij willen graag dicht op de natuur wonen, maar het moet ons niet in de weg zitten.

Damherten werend hek Peter Maris Natuurfotografie
Damherten werend hek

Het hek had, of heeft misschien nog steeds, zijn mankementen. Op enkele plekken vond ik een deur in het hek. Waarom weet ik niet, de ingang was namelijk een stuk verderop. Er stond geen kaartautomaat om de natuur te commercialiseren en het contrast met het 2.5 meter hoge hek was nogal groot. Duizenden euro’s voor een damherten werend hek en dan op een aantal plekken een oude deur erin van 1.5mtr hoog. Lijkt op vissen met een gat in je net.

Damherten op het gazon in Bentveld Peter Maris Natuurfotografie
Damherten op het gazon in Bentveld

Herten op een strak gemaaid stuk gras, mooi perkje eromheen en een drukke weg erachter. “Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas any more.” zei Dorothy. En dat klopt, we zijn niet meer in de Amsterdamse waterleidingduinen. Omdat ik stiekem verliefd ben op damherten zou ik het niet erg vinden om hen in mijn achtertuin te vinden. Dat scheelt weer een stukje rijden. Maar ik snap wel dat het problemen kan geven. Er kunnen ongelukken gebeuren en iemand moet de bollen betalen die de herten opeten.

Maar uiteindelijk volgen de damherten alleen maar hun instinct en vers groen gras is lekkerder dan oud dor gras in de duinen. Dus tja..kan je het een kind kwalijk nemen dat hij snoept uit een open snoeppot?

Voor meer damhertenfoto’s kunt u terecht op mijn website.

8 gedachten over “Roots en de damherten van Zandvoort

 1. Prachtige foto’s / verhaal..
  Ja..We willen allemaal dichtbij de natuur wonen..het liefst zien we de herten lopen (in de verte)..Maar ze mogen niet in de tuin komen..en een hekwerk? ..Daar willen we zeker niet naar kijken. Mensen houden van beesten/natuur..mar niet in hun achtertuin..
  De beesten hebben geen keuze..de mens neemt gewoon teveel ruimte in beslag..
  Ik hoop dat er in 2012 eens meer gekeken wordt vanuit het dier.
  Zelf heb ik sterk de indruk dat het bewust gebeurt…dat er zwakke plekken blijven in de afrastering..Dan heeft J. Bond van gedeputeerde een stok om mee te slaan.
  Groetjes Henk
  En een goed en gezond 2012

 2. Ik had je stukje gezien in Roots.
  De foto met de herten op het grasveldje en de voorbijrazende auto laat wel het “probleem” duidelijk zien. Net als jij ben ik dol op de damherten, en ik hoop toch echt dat de herten het duin weer gaan verkiezen boven de omliggende weilanden en grasveldjes, want een hert buiten het AWD is zijn leven niet zeker. (en met de nieuwe natuurwet zal het er voor de dieren niet beter op worden).

  Ik hoop ook in 2012 weer volop te kunnen genieten van de prachtige damherten in de AWD.
  groetjes Ghita

 3. Hi Peter,

  Mooi gesproken! Knap hoe je dit behoorlijk grote en beladen onderwerp in een kort, lekker leesbaar stukje neerzet. De foto’s illustreren je verhaal perfect.

  PS. Ook ik heb als kind Jurassic Parc meerdere malen gezien (het boek is overigens qua verhaal veel beter!), maar nog nooit heb ik bij het bezoeken van de AWD deze associatie gehad.
  Ben bang dat ik vanaf nu met regelmaat aan dit stukje zal denken zodra ik op die rode knop druk…:P

  Groetjes,
  Roeselien

 4. Bedankt voor de reacties allemaal. Let wel op dit zijn fotos van het raster in 2011, ik weet niet hoe het er nu uitziet. Laatste keer dat ik bv richting langevelderslag reed was alles daar ook al voorzien van hek dus ze zijn wel flink bezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s