Maasai Mara – Kenia

Topi (Damaliscus korrigum) bij zonsopkomst.
Topi (Damaliscus korrigum) bij zonsopkomst.

De zon begint net te klimmen als we in de jeep stappen en Sami, onze gids, de motor start. Het geluid van krekels, vogels en nijlpaarden wordt nu overstemd door de ruwe kracht van een dieselmotor die ons pruttelend dieper de Mara in brengt.
In de schemer duikt de auto een bedding in, instinctief zet ik me voet al schrap tegen de deur om te voorkomen dat ik straks van mijn stoel glijd omdat het regenseizoen de rivier elke dag verder uitslijt en de jeep doet schudden bij elke nieuwe put die hij treft.

Het mistig in de Mara vanochtend en als de zon net boven de horizon klimt ontstaat er een grote rode nevel op de vlakte. Gelukkig staat er een Topi in de buurt die een goed bruikbaar onderwerp vormt in zulk licht. Als de zon hoger klimt en de nevel langzaam wegbrandt zie je het uitgestrekte savannegebied van het grote Mara-Serengeti ecosysteem.

Uitzicht over de savanne van de Mara.
Uitzicht over de savanne van de Mara.

Aan deze kant van de evenaar bestaat de westerse wereld even niet meer. Geen nieuws, geen haast, geen stress. Je wordt ’s ochtends om half 6 wakker om kort te douchen, een kop thee te drinken en dan de Maasai Mara in te trekken op zoek naar het wild. Het enige moment dat je een soort van verbonden voelt met je “vorige leven” is het moment dat je je geheugenkaartjes moet leegmaken omdat je geen ruimte meer hebt na al het moois wat je hebt gezien.

Henry, onze Maasai gids en chauffeur.
Henry, onze Maasai gids en chauffeur.

Elke ochtend werd het ontbijt geserveerd in het veld, de ene keer keek je uit op nijlpaarden, de andere keer zag je twee cheetahs aan de horizon liggen. En hoewel ik geen groot fan ben van warmte, moet ik zeggen dat Afrika ook mij heeft overtuigd van zijn pracht en praal.

Henry en Sami, onze Maasai gidsen maken het ontbijt klaar.
Henry en Sami, onze Maasai gidsen maken het ontbijt klaar.

Hoewel de meeste mensen de Maasai Mara kennen van de grote trek hadden Caroline en ik besloten om buiten dit drukke seizoen te gaan en ons vooral te richten op de katten die er leven en de dramatische luchten die je krijgt net voor het regenseizoen. Nadeel daarvan kan wel zijn dat je eens vast komt te zitten. Maar uiteindelijk voegt dit alleen maar smaak toe aan het avontuur.

Ook met 4WD kom je vast te zitten.
Ook met 4WD kom je vast te zitten.

Vanwege de extreem hoge waterstand van de rivieren konden we niet overal komen maar desondanks hebben we een geweldige week met veel wild gehad. Leeuwen, luipaard, cheetah, zebra, olifant, giraffe, hyena, antilopen, buffel, nijlpaarden en allerlei kleine vogels en dieren kruisten ons pad. Hieronder alvast een kleine impressie, later volgen er meer blogs.

Olifant bij zonsopkomst
Olifant (Loxodonta africana) bij zonsopkomst, Maasai Mara.
Luipaard (Panthera pardus), genaamd Bahati.
Luipaard (Panthera pardus), Bahati dochter van de beroemde Olive uit de BBC big cat diary.
Leeuw (Panthera leo) ligt te rusten.
Leeuw (Panthera leo) ligt te rusten.
Masai Giraffe (Giraffa camelopardalis tippelskirch) loopt door het hoge gras.
Masai Giraffe (Giraffa camelopardalis tippelskirch) loopt door het hoge gras.
Cheetah jaagt op jakhals.
Cheetah (Acinonyx jubatus) jaagt op jakhals (Canis aureus).

28 gedachten over “Maasai Mara – Kenia

 1. Ben er stil van…beeld en tekst maken je echt een beetje deelgenoot: wat moeten jullie een mooie reis gehad hebben…en wat een mooie ontmoetingen!
  En wat de katten betreft: missie ruimschoots geslaagd zo te zien!

  Groetjes,
  Roeselien

 2. Fantastische foto’s man , ben zelf een paar keer in de Masai Mara geweest en word er weemoedig van … benieuwd naar je volgende reisfoto’s !

 3. Als dit nog maar het voorgerecht is ben ik wel heel nieuwsgierig naar de rest van de foto’s. Het moet een fantastische belevenis zijn geweest. Ben stiekem een beetje jaloers op je, maar daarom geniet ik des te meer van je prachtige foto’s.

  Laat de rest maar komen!

  Groet, René

 4. Wat een prachtige opnamen, Peter. Wat zullen jullie hebben genoten van de natuur en de dieren. Het doet ons weer denken aan onze reis naar Namibië, om nooit te vergeten!

  1. De jakhals ontsnapte. We dachten eerst dat ie er aan was gegaan omdat hij neer ging gevolgd door een onwijs geschreeuw, maar paar seconden later zaggen we hem weg hobbelen.
   Dit waren jonge cheetahs dus misschien vonden ze het wat end zo’n schreeuwend beest.

 5. Wat een mooi avontuur. Vroeg opstaan heeft ook zijn voordelen. Een stille en mooie natuur, met prachtige luchten. Geen ontbijt op bed, maar keurig uitgeserveerd op de stoelen. De kleuren in combinatie met die wilde dieren. Echt mooie beelden. Benieuwd naar jullie voorraad. Maar een leeuw in z’n rust moment storen of een cheetah opjutten gaat met een “50..”mm wel wat ver.

 6. Hoi Peet,

  Zo te zien hebben jullie een leuke trip gehad en prima vermaakt. Heeft natuurlijk genoeg foto’s opgeleverd. Ik ben zelf geen Afrika fan dus houd ik me beperkt over de foto’s, die uiteraard mooi zijn. Jullie zijn tevreden in ieder geval!

  Peter

 7. Wat een schitterende serie, je hebt die wilde dieren heel mooi vastgelegd. Dit moet een indrukwekkende en avontuurlijke reis geweest zijn.
  groetjes Ghita

 8. So many truly wonderful photos, I’m really impressed. My favourites are number 1, 2 and 8 and then all of them, excellent work!
  Greetings from Norway
  Dina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s